INTIA
BKT (Bruttokansantuote): 20 48 000 USA Dollaria vuoden 2014 mittauksen mukaan. Sijoittuu valtioiden keskeisessä vertailussa kymmenenneksi. Ei kuitenkaan kerro paljoakaan valtion todellisuudesta eikä tulojen jakautumisesta.
HDI (Human Development Index): Intia sijoittuu sijalle 130 vuonna 2014 tehdyn mittauksen mukaan. Mukana oli yhteensä 188 maata.
PQLI (Physical Quality of Life): Sija 43 vuoden 2016 mittauksen mukaan. Indeksissä oli mukana 56 maata.
HPI (Happy Planet Index): 151 maasta Intia sijoittuu 32 vuonna 2012 tehdyssä mittauksessa
Lukemat ovat keskenään ristiriitaisia ja antavat kaikki hiukan erilaisen kuvan maasta. BKT:n mukaan Intia olisi hyvin menestyvä ja suhteellisen varakas valtio, mutta koska tiedämme, että bruttokansantuote ei kerro läheskään kaikkea, ei siihen ole nytkään uskominen.
HDI, eli Inhimillisen kehityksen indeksi sen sijaan kertoo enemmän. Sen mukaan Intia sijoittuu tulosten häntäpäähän, vain noin viidenkymmenen maan päähän pohjalukemat saaneesta Nigeriasta. Voidaan siis olettaa, että Intialaisten elämänlaatu ei valtaosin ole hyvää. Se koostuu odotettavasta eliniästä, koulutuksesta ja elintasosta. Se kuvaa hyvinvointia paremmin, kuin bruttokansantuote, etenkin kehitysmaiden (Intian) kohdalla.
PQLI, eli Fyysisen elämänlaadun indeksi ottaa huomioon lukutaidon, lapsikuolleisuuden ja elinajanodotteen eivätkä mitkään edellämainituista ole hyviä Intiassa. Mm. lukutaidottomia on vuoden 2011 mittauksen mukaan yhä n. 30% ihmisistä, lapsikuolleisuus on yhä suuri. 1000 lasta kohden n. 60 kuolee ennen viittä ikävuotta ja eliniänodote Intiassa on n. 66 vuotta sekä miehillä että naisilla.
HPI (Happy Planet Index) lasketaan kolmen muuttujan mukaan, jotka ovat tyytyväisyys omaan elämään, eliniänodote ja ekologinen jalanjälki. Tässä indeksissä Intia sijoittuu 32, kun mittari ottaa huomioon 151 eri maata.
Jos Intiaa näiden lukemien perusteella vertaisi esim. kotimaahamme Suomeen, näkisimme nopeasti suuriakin eroja. On totta, että Suomen BKT (vuoden 2014 mittauksen mukaan 230,7 milj. USA dollaria, n. sijalla 40.) on pienempi, kuin Intian. Kuitenkin Intian huomattavan suuri väkiluku hajottaa tämän summan. Näin ollen Suomen henkeä kohden katsottu bruttokansantuote on huimat 42 159 USA dollaria, kun taas Intian BKT per henkilöä kohden on vain 4000 USA dollaria.
Tästä voidaan helposti päätellä, että Suomessa yksilö on huomattavasti varakkaampi ja paremmassa asemassa, kuin yksittäinen intialainen. Täysin sama asia huomataan Inhimillisen kehityksen indeksiä tarkastellessa. Siinä Suomi on sijalla 24, kun taas Intia sijalla 130. Tämä kertoo paljon Suomen ja Intian eroista eliniänodotuksessa, koulutuksessa ja elintasossa. Intiassa eliniänodote on vuonna 2015 vain 66 vuotta, kun se suomessa on 81 vuotta. Koulutus Intiassa on huomattavasti huonompaa, eivätkä kaikki Intian aikuisväestöstä ole lukutaitoisia tai he eivät ole käyneet lainkaan kouluja. Suomessa taas sanotaan olevan yksi maailman parhaista koulutuksista ja oikeastaan kaikki suomalaiset aikuiset ovat lukutaitoisia. Suomessa ei myöskään esiinny lapsikuolleisuutta juuri lainkaan, kun taas Intiassa sitä yhä esiintyy.
Nämä kaikki vaikutavat suuresti Intialaisten arkielämää. Intialaiset joutuvat luultavasti kohtaamaan köyhyyttä päivittäin ainakin jossain muodossa ja ikäpolvet ovat nuoria elinäinodotteen vuoksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti