31.1.2016

Intian historiaa

Intian lähihistorian merkityksellisimpiä tapahtumia on ehdottomasti ollu Brittiläisen Intian nousu ja tuho. Brittiläisellä Intialla tarkoitetaan brittien hallintoa vuosien 1858 ja 1947 välillä Intian niemimaalla tai nykyisten Intian, Bangladeshin, Pakistanin ja Myanmarin alueella, jolloin nämä valtiot olivat brittiläisen imperiumin hallinnassa, eli Britannian siirtomaita.
  Britannia jakoi Intian 15 eri provinssiin, jotka olivat hallinnollisesti erilaisessa asemassa. Vuonna 1919 provinsseille kuitenkin myönnettiin melko laaja oikeus itsehallintoon.
   Intiassa käynnistyi vuonna 1857 siirtomaavaltaa vastaan suunnattu kapina, joka kuitenkin kukistettiin ja kapinan jälkeen Intian hallinto siirrettiin lopullisesti Britannian kruunulle. Vaikka Intia ei ollut itsenäinen valtio, se julistettiin vuonna 1877 keisari­kunnaksi ja Britannian kuningatar Viktoriasta tuli Intian keisarinna. Myös häntä seuranneet Britannian kuninkaat olivat samalla Intian keisareita vuoteen 1947 saakka.
    Vuonna 1909 Intialle vahvistettiin uusi perustuslaki, jolla Intia sai oman parlamentin, jonka jäsenistä kuitenkin vain osa oli intialaisia. Intialaisten mielestä itsenäistyminen sujui liian hitaasti, vaikka ensimmäisen maailmansodan jälkeen Intian ja sen maakuntien itsenäishallintoa pikkuhiljaa laajennettiinkin. Vuonna 1936 Britannian parlamentti hyväksyi Intialle uuden valtiosäännön. Intiasta tuli liittovaltio, jota kuitenkin jojti vieläkin Brittiläinen imperium.
   Toisen maailmansodan jälkeen intialaisten vaatimukset itsenöisyydestä kasvoivat entisestää. Intian sivistyneistö kuitenkin vaati itsenäisyyttä ja yhtenä suurena uranuurtajistaa oli kaikkien tuntema Mahatma Gandhi jonka johdolla lukuiset Intialaiset alkoivat väkivallattomaan ja passiiviseen vastarintaan.
   Varakuninkaan, lordi Mountbattenin johdolla saatiinkin vuonna 1946 aikaan sopimus, jonka mukaan brittiläinen hallinto ja samalla Intian keisari­kunta lakkautettiin elokuun 15. päivästä 1947 lähtien, ja pääosa siihen­astisen Intian alueista jaettiin kahdeksi valtioksi, Nykyiseksi Intiaksi ja Pakistaniksi, joka aluksi käsitti myös nykyisen Bangladeshin.
   Intia on ollut itsenäinen valtio vain 70 vuoden ajan, joka on hyvin lyhyt aika. Brittien siirtomaakuningasaika sai Intiaan suunnattoman määrän muutoksia sen 89 vuoden aikana ja valtava osa niistä näkyy tämänkin päivän Intiassa. Historia näkyy mm.siinä, että hindin lisäksi englanti on toinen yleisemmin käytetyistä kielistä ja poliittisestija hallinnollisesti käytetty kieli, Intian hallitusmuoto on melkein täydellinen kopio Ison-Britannian kaksikamarisesta parlamentista. Intialaiset itse nimittävät itseään mieluusti "maailman suurimmaksi demokratiaksi". Hauskana yksityiskohtana on, että vanha Englantilainen peli kriketti on Intian suosituin urheilulaji, Tämäkn luultavasti jäännöksenä Brittiläisestä itsehallinnosta. Kristinusko on myös levinnyt laajalti Intiaan sen ollessa muiden maiden siirtomaana (Britannian ja Portugalin).
   Intian tärkeimmät vientituotteet ovat öljytuotteet, jalokivet, ajoneuvot ja muut koneet sekä tekstiilit. Brittiläisen imperiumin ollessa hallinnassa, sevaljasti Intian tuottamaan varsinkin öljyä ja jalokiviä, sekä -tottakai- teetä, joka tosin ei enää ole Intian tärkeimpiä vientituotteita.

Alla vielä video Intian historiasta tiivistettynä kymmenneen minuuttiin.


KUVITTEELLINEN NYKYHETKI

Jos Intialla ei olisi menneisyyttään Ison-Britannian siirtomaana, olisi se huomattavan erilainen kuin nykyään. Niin hyvässä kuin pahassakin. Luultavasti Intia ei olisi yhtä kehittynyt valtio mitäse on nyt, sillä vaikka Brittiläiset riistivätkin alkuperäisiä intialaisia, toivat he maahan paljon hyvääkin. Mm. Toimivan poliittisen järjestelmän, koulutuksen, laajan tieverkoston ja tiedon miten hyödyntää luonnonvaroja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti